PRESSEMEDDELELSE FRA DANSKE HANDICAPORGANISATIONER
Drastisk fald i førtidspension til mennesker med handicap
Det er blevet for svært at få førtidspension for mennesker med handicap, der ikke kan arbejde.
Det viser en undersøgelse fra Danske Handicaporganisationer (DH), der har beregnet tal fra Ankestyrelsen for 27 udvalgte handicapgrupper.
I de fire år op til førtidspensionsreformen i 2013 fik 28.096 personer med handicap førtidspension. I de fire år efter reformen er tallet faldet drastisk til 11.186. Det svarer til et fald på cirka 60 procent.
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), udtaler:
”Det er gået for vidt. Det er blevet for svært at få førtidspension for nogle mennesker med handicap. Vi ser eksempelvis uværdige sager om mennesker med udviklingshæmning, der slet ikke kan arbejde, men alligevel skal i meningsløse ressourceforløb”.
Regeringen og forligspartierne bag reformen har varslet justeringer i reformen. Men der skal fortsat præciseres i loven, mener DH.
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), udtaler:
”Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og partierne skal have ros for at have taget et godt første skridt med reformen. Vi foreslår, at loven bliver endnu mere præcis, så man ikke sendes i ressourceforløb uden udsigt til at kunne arbejde. Samtidig skal vi evaluere loven igen om nogle år og følge kommunernes praksis”.
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer (DH), udtaler:
”Mange med handicap kan og vil arbejde. Det er vi helt enige med regeringen om. Men der skal også være værdighed for dem, der ikke kan arbejde på det ordinære arbejdsmarked”.
Fakta:
Fra 2009-2012 fik 28.096 personer med et af de 27 handicap førtidspension.
Fra 2013-2016 fik 11.186 personer med et af de 27 handicap førtidspension.
Tallene er trukket fra Ankestyrelsens officielle database og beregnet af DH.